در ادیان الهی، سبک و جهتی واحد در حوزه حجاب تعریف شده است. در مسیحیت نیز به عنوان یکی از این ادیان، گرایش به پوشش و عفاف از اصول پسندیده و مهم مطرح می باشد. حجاب در مسیحیت، با توجه به تناسب آن با فطرت و احکام کلی، اهمیت زیادی دارد. گرچه در محدوده پوشش و حجاب در دین مسیحیت ممکن است اختلافاتی با سایر ادیان جهانی وجود داشته باشد، اما، فلسفه حجاب و اصل پوشش در این آیین، برای مردان و زنان، موضوعی مورد توافق است. ضرورت پوشش و جایگاه آن در این آیین از جمله مباحثی است که در این مقاله به آن پرداخته می شود.
در تمام ادیان الهی، شیوه و جهت واحدی از نظر احکام کلی تعریف شده است. این سمت و سوی واحد به دلیل تناسب بین ادیان الهی و فطرت انسان است. حجاب در مسیحیت برای زنان امری واجب محسوب می شود. در این آیین، برخی از احکام شریعت یهود در زمینه حجاب زنان مسیحی گامی فراتر را در پیش گرفته و بر الزام آن و حجاب کامل زنان تاکید بیشتری شده است.
با توجه به مقدس بودن تجرد در دیدگاه مسیحیت، حجاب در انجیل حذف هر گونه تحریک، تهییج و رعایت پوشش کامل را برای زنان به شکلی شدیدتر تعریف می کند؛ تا حدی که علاوه بر پوشش موی سر، زنان را به دوری از هر گونه آرایش و زیورآلات فراخوانده است. زنان راهبه و قدیس مسیحی، از گذشته تا اکنون، پوشش کامل را به عنوان حجاب خود انتخاب کرده اند. این پوشش نشان می دهد که فلسفه حجاب در انجیل از دیدگاه معتقدان به این آیین، امری پسندیده تر در پیشگاه خدا و نزدیک تر به دینداری می باشد.
همانگونه که در سبک زندگی اسلامی بر وجوب پوشش و دوری از لذت های زودگذر دنیوی و باورهای مادی گرایانه تاکید شده است، در تعالیم آیین مسیحیت نیز، ترک لذت های دنیوی و از بین بردن شهوت، جایگاهی ویژه دارد. شکل گیری رهبانیت در قرن 4 و 5 نیز بر پایه همین اصل مهم بود. لباس راهبه های مسیحی به خصوص زنان به پیروی از رهبانیت و احکام حجاب، با پوشش کامل و رعایت عفاف به مردم خدمت می رساندند.
با توجه به اهیمت پوشش کامل زنان در مسیحیت، زنان معتقد به حضرت مسیح، با پوشش کامل موی سر در جامعه حاضر می شدند.
تاریخچه حجاب در تمام کشورها و ادیان مختلف، ریشه در آداب و رسوم و فرهنگ مختلف آن ها دارد. در دین مسیحیت، از گذشته های دور دلایلی مبنی بر حضور پر رنگ حجاب مشاهده شده است. حجاب مسیحی برای زنان مؤمنه آن، به صورت پوشش کامل بدن تعریف می شود.
تصاویر بدست آمده از نحوه لباس پوشیدن پیروان این آیین در زمان های گذشته، بر این گفته صحه می گذارد. در برخی از این تصاویر، پوشش لباس بلند و پوشاندن کامل موی سر زنان مشاهده شده است. بررسی پوشش اقلیت های ارامنه ساکن ایران نیز دلیل دیگری بر این ادعا می باشد. پوشش آن ها نشان می دهد که موضوع حجاب در بین آن ها به شکلی کامل رایج بوده است.
در بخشی از سفرنامه “مادام دیالافوا”، لباسی کاملا پوشیده و استفاده از روبند برای نوع پوشش زنان ارمنی توصیف شده است. در همین ارتباط، “هانری رنه” در گزارشی از سفرهای متعدد خود به مشرق زمین، به استفاده از چادر سفید در پوشش زنان ارمنی ایرانی اشاره کرده است. وی در بخشی از این نوشته بیان می کند که زنان ارمنی برای پوشش دهان و بینی خود از گوشه ای از چادر استفاده می کردند.
متون معتبر تاریخی نشان می دهد که رعایت حجاب در بیرون از خانه از ارکان مهمی اخلاق در آیین مسیحیت محسوب می شده است.
تقدس تجرد در مسیحیت، حجاب برای زنان را با رعایت کامل پوشش و اجتناب از هر نوع تزیین و آرایش معرفی می کند. گونه های حجاب در مسیحیت را در سه گروه کلی می توان بررسی کرد.
با توجه به دستور زندگی رهبانی و تجرد در مسیحیت، رعایت عفاف و حجاب پوششی در این آیین بسیار تاکید شده است. به موجب این آیین، پوشاندن موی سر ضروری می باشد. آرایش موی سر مانند رنگ کردن، استفاده از طلا، خلخال و گلوبند نیز ممنوع است.
حجاب رفتاری از دیگر مقوله هایی است که در مسیحیت به آن اشاره شده است. این حجاب در انجیل به رفتار زنان در مقابل نامحرمان و عدم جلب توجه آن ها توجه دارد. حجاب در مسیحیت به شکلی تعریف شده که برای زنانی زیبایی خود را در مقابل نامحرم به نمایش می گذارند، احترامی قائل نمی شود.
حجاب در انجیل بیان می کند که زنان محترم با هر کس در مسیر راه هم صحبت نمی شوند. با توجه به تاکید مسیحیت به پوشش و حجاب زنان، ترجیح این آیین بر خانه نشینی و ورود کمتر زنان در اجتماع بوده است. مردان نیز باید بدون چشم چرانی و نگاه شهوت انگیز به زنان در جامعه حضور داشته باشند.
در انجیل، فرازهایی مبنی بر وجود حجاب در مسیحیت وجود دارد. در دستورات دینی پاپ ها نیز این الزام مورد تاکید قرار گرفته است. از صدر اول مسیحیت تا قرون 19 حجاب زنان مسیحی، در بین انواع حجاب، پوش کامل بدن و رعایت حجاب را خط مشی رفتاری خود برای حضور در اجتماع قرار داده اند.
گرایش به حجاب در مسیحیت، امری درونی و عفاف و خویشتن داری از فضایل اخلاقی این آیین شمرده می شود. این دیدگاه آیین مسیحی درباره پوشش، نقشی مهم در تقویت پاکی و عفت زنان دارد و می توان از آن به عنوان فواید حجاب نام برد.
حجاب در دین مسیحیت بر پوشش موی سر زنان به ویژه در مراسم عبادی تاکید می کند. با توجه به متون تاریخی، در حجاب زنان مسیحی که طبقات اجتماعی نمی شناخت به ثورتی که حتی خاتون های اشراف، چادر و روبند استفاده می کردند و اعیاد نیز این سبک پوشش وجود داشته است. در این موقعیت ها، زنان با حجب و حیای کامل در مجالس حاضر می شدند.
در انجیل بر الزام حجاب و فراخواندن پیروان آن به پاکی، عفاف و حجاب کامل به کرات تاکید شده است.
در بخشی از انجیل آمده است: « اما هر زنی که سر برهنه دعا یا نبوت کند، سر خود را رسوا می سازد. زیرا این چنین است که تراشیده شود. زیرا اگر زن نمی پوشد، موی را نیز ببرد. اگر زن را موی بریدن یا تراشیدن قبیح است، باید بپوشد.»
حجاب در مسیحیت زنان را به پوشش کامل و منع آرایش های جسمی فراخوانده است. حواریون، پاپ ها و کاردینال های بزرگ نیز این پوشش در زنان را لازم الاجرا معرفی می کنند.
در فرازهایی از انجیل آمده است : « و همچنین زنان، خویشتن را بیارایند به لباس مزین به حیا و پرهیز، نه به زلفها و طلا و مرواید و رخت گرانبها، بلکه چنانکه زنانی را می شاید که دعوی دینداری کنند به اعمال صالحه.»
در بخشی از انجیل آمده است: « كسى كه به زنى نظر شهوت اندازد، همان دم، در دل خود با او زنا كرده است، پس اگر چشم راستت، تو را بلغزاند، قلعش كن و از خود دور انداز؛ زيرا تو را بهتر آن است كه عضوى از اعضايت تباه گردد، از آن كه تمام بدنت در جهنم افكنده شود.»
مقوله حجاب در مسیحیت در مستندات شرعی این آیین بسیار مورد توجه قرار گرفته است. حجاب در دین مسیحیت، گرایش به پوشش و عفت به عنوان اصلی پسندیده و مورد قبول مطرح می شود. در این آیین، نه تنها به حجاب ظاهری، بلکه به وجوه باطنی آن توصیه اکید شده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره مقوله حجاب در ادیان و کشورهای مختلف، به بخش بلاگ سایت حجاب خورشید مراجعه کنید.
حجاب در دین مسیحیت از دیدگاه انجیل در سه مورد پوشش موی سر، منع آرایش ظاهری و نهی از نگاه ناپاک مورد تاکید قرار گرفته است.
حجاب در رفتار، پوشش و گفتار سه رکن مهم حجاب مسیحی محسوب می شوند.
بله. در آیین مسیحی، برخی از احکام شریعت یهود در زمینه حجاب زنان به شکلی شدیدتر بیان شده و بر الزام آن و حجاب کامل زنان تاکید بیشتری شده است.