جایگاه دختر در اسلام همیشه فراتر از آن بوده که معاندان و مخالفان دین بتوانند با تحریف روایات در مورد آن اظهارنظر کنند و با موج تبلیغات منفی آن را (ویژه بودن جایگاه دختر در اسلام و خانواده) یک اتفاق دور از ذهن بدانند. برخلاف چیزی که معمولاً در اروپا و امریکا از کشورهای اسلامی تصور میشود. زنان در قرآن کریم، دیدگاه پیامبر اسلام (ص) و ائمه (ع) جایگاهی فراتر از صرف مادربودن و همسرداری خواهند داشت.
به طبع هر خانوادهای که صاحب فرزند دختر شود. از نظر اسلام صاحب دوازده برکت و رحمت در آسمان گردیده که بهزودی به زندگیاش منتقل خواهد شد. ازاینرو قصد بررسی این مسئله را از ابعاد مختلف خواهیم داشت. دراینبین به نظراتی که از سوی بزرگان دین در این مورد اشاره شده است نیز میپردازیم.
همانطور که میدانید فرزندآوری و تربیت اسلامی دختر جایگاه ویژهای در دین اسلام دارد .
هر روز دوازده برکت از رحمت الهی آسمانی ارزانی این خانواده شده و زیارت فرشتگان نیز همواره بر آن خانه پیوسته خواهد بود.
پیام اکرم (ص)
همینطور برای پدر چنین خانوادهای هر شبانهروز عبادت برابر با یک سال خواهد بود. این که چنین منزلتی برای دختران در خانواده اسلامی در نظر گرفته شده است، نشان میدهد که ذهنیت کفار و جهتدهیهای غربی در این مورد معمولاً در اثر سوءتفاهم مردم تبدیل به یک اصل شده است.
از جنبشهای فمینیستی گرفته تا چپگرایانی که همواره سعی دارند با بروز برخی مفاهیم نظر حق ولایت و … و مباحثی چون مهریه این مسئله را دپو کنند. در این مورد باید گفت که به تفکیک درمورد هرکدام از این مسائل در کتب دینی توضیحات جامعی آمده است. اگر در این مورد سؤالاتی در ذهن شما مطرح شده است. میتوانید کتابهایی نظیر صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه را مطالعه نمایید.
امام صادق (ع) بهعنوان یکی از جریانداران و سردمداران علوم فقهی در مورد این مسئله میفرمایند: جایگاه دختر در اسلام ویژهتر از آن است که بتوان در مورد آن توضیحات کوتاهی ارائه کرد. آن کس که سرپرستی دو دختر را بر عهده میگیرد این کار او را از عذاب جهنم و آتش سوزان دوزخ در امان نگه میدارد. در واقع دختر را سنبل برکت، روشنی و پاکی میدانند. نجابتی که در کتب دینی در مورد جایگاه دختر در اسلام در مورد آن صحبت میکند فراتر از مبحث حجاب است. یک دختر در خانواده اسلامی نماد روشنگری، حس مثبت و همینطور ایجاد تعادل است.
بیشتر بخوانید: انواع مقنعه
همینطور امام صادق (ع) در این مورد میفرمایند پسران نعمت بوده و دختران حسنه و نیکی. خداوند در مورد نعمتها از شما میپرسد اما در باب نیکیها به شما پاداش میدهد. در نتیجه خانواده صاحب فرزند دختر پلههای بهشت را زودتر طی میکند. البته جایگاه دختر در اسلام تا حدی مبتنی بر تربیت او بر پایه شیوههای اسلامی خواهد بود. دختران میتوانند با حجاب کامل خود خانوادهای شکوفاتر خلق کنند و جایگاه خود را در خانواده، در بین نزدیکان و همسر آینده مستحکمتر سازند.
خانواده ها می توانند در هنگام بلوغ دختر با خرید هدیه جشن تکلیف برای دخترانشان آن ها را برای انجام واجبات الهی تشویق کنند. همچنین سایت حجاب خورشید محصولاتی برای دختران مانند هدشال، مقنعه کودک، توربان و … در نظر گرفته که می توانید به صورت اینترنتی تهیه نمایید.
احتمالاً بارها شنیدهاید که میگویند برای پدران، دختر دلسوزتر از پسر است و در این مورد امام رضا (ع) نیز میفرمایند که خداوند بر دختران مهربانتر از پسران میباشد. هر کس بانویی از محارم و عزیزان خود را شاد کند، خدای بخشنده و مهربان در روز قیامت او را شاد خواهد کرد. تاکنون در مورد تأثیر یک دختر و جایگاه دختر در اسلام صحبت کردیم. حالا بهتر است در مورد جایگاه خواهران نیز در خانوادههای اسلامی صحبت کنیم.
بیشتر بخوانید: تولیدی مقنعه
برادرانی که در زندگی خود از نعمت خواهر بهرهمند هستند، همواره در سختترین شرایط یک یارویاور بی قضاوت دارند. خواهر میتواند بیهیچ چشم داشت، قصد و غرض، غضب و عصبانیت در مورد تصمیمات زندگی برادر خوداندیشیده و به او راهکار دهد. حتی شاید در بدترین شرایط نیز او در نهایت برادر خود را محکوم نسازد. از طرفی این سطح از مهربانی موجب شده است که در بسیاری از شرایط حکم قضاوت در مورد تصمیمات و رفتارهای پدر و برادر در ذهن خواهر دور از انصاف باشد.
در بسیاری از کتب دینی و روایتهای صادره از زندگی ائمه و چهارده معصوم (ع) آمده است که قریب بهاتفاق همه آنها در اگر صاحب فرزند دختر نبودند در سنین پیری و کهنسالی از خدای بزرگ و بخشنده طلب فرزند دختر میکردند. این مبحث نیز خود مهر محکمی بر جایگاه دختر در اسلام و ویژه بودن این موقعیت خواهد بود. امام صادق (ع) میفرمایند: حضرت ابراهیم (ع) از خدای خودخواسته بود که دختری به او داده و بعد از مرگش بر او گریه و ندبه کند.
ببینید: مقنعه
دختر داشتن از نظر ایشان برابر بابرکت و یاری از سوی خداوند بزرگ و بخشنده بود. اتفاقی که در نهایت میتواند موجب حس مثبت در ذهن پدر و مادران مسنی شود که در زندگی خود همه چیز دیده، همه چیز تجربه کرده و افراد مختلفی را مورد پالایش قرار دادهاند. بیشتر آنها معتقد هستند که در نهایت تنها گریهای که حکم رها کننده برای آنها پس از مرگشان خواهد داشت مربوط به فرزند دختر است.
به همین منوال جایگاه دختر در اسلام از نظر حدیثهای دیگر بهاینترتیب است: هرکسی دختری دارد برای او بهتر از هزار حجم و هزار جهاد و هزار شتر و یا گاو هدیه و نذر بر مکه است. تمامی این موارد تا به اینجا کافی است که شما در مورد فرزند دختر و جایگاه ویژه آن در خانوادهها و آیین اسلامی بدانید و متوجه این مسئله باشید که در نهایت منفیگرایی در این مورد یک اصل بیپایهواساس است.
ببینید: مقنعه بروجرد
اتفاقی که امروزه حکومتهای تحریف شده ظاهراً اسلامی در مورد آن نظر انسانهای ناآشنا به احکام دینی را تغییر دادهاند. از داعشی که بر دختران غضب میکند گرفته تا اعراب جاهل که درگذشته فرزند دختر خود را در خاک مدفون میکردند و آن را مایه بدشگونی و زشتی میدانستند. درصورتیکه پیامبر اسلام (ص) یکی از اصلیترین اقدامات خود را برچیدن این زشت پنداری در خانوادهها و نژادهای اعراب بنا کردند.
هر کس در خانواده چند دختر دارد به برکت بیانتها در زندگی دنیوی میرسد و در آخرت همواره از پل صراط با سلامت گذر میکند.
حضرت محمد (ص)
در واقع بسیاری از مواقع در منابع اسلامی معتبر به این مسئله اشاره شده است که امید به زندگی پدرانی که صاحب فرزند دختر هستند بهمراتب بیشتر بوده و آنها روی خوش زندگی را میبینند. اما در این مورد در کتاب نهجالبلاغه به این مسئله اشاره شده است که جایگاه دختر در اسلام به چه دلیل پررنگ بوده و چرا خانوادهها فرزند دختر را همواره کریم و محترم میشمارند:
همواره توسط افراد و قومیتهایی که در مورد دین اسلام منفیگرایی میکردند و یا بر ضد آن نظر میدادند این موضوع مطرح میشد که ارزش پسر بهمراتب در خانوادههای اسلامی از دختر بیشتر است. در این مورد مدام موضوعاتی چون بحث حق ارث را پیش میکشیدند. درصورتیکه موضوع حیطه مسئولیتی است که یک فرزند پسر در زندگی و آیندهاش خواهد داشت. در نهایت اگر بادقت و ژرف بیشتری بیندیشیم، به این نتیجه میرسیم که بازهم میراث به همسر و دختران یک پسر میرسد.
ببیشتر بخوانید: تغییر پوشش همسر
همینطور پیامبر (ص) در این مورد میفرمایند از وجود دختران ناراضی و غضبناک نباشید، زیرا من پدر دختران هستم. به طور حتم از نظر اسلام و مسلمین دختران و پسران بههیچعنوان تفاوتی با هم ندارند و تمرکز روی جنسیت فرزند یک مسئله کاملاً عبث و اشتباه است. هر گلی بویی دارد. فرزند برکت است و دختر همواره یاریدهنده و برکتبخش بر خانوادههایی خواهد بود که صاحب فرزند دختر هستند.
دختران در هر خانوادهای شریف، مقدس و محترم هستند. اما در مقابل گاهی کجفهمیهایی از آموزههای دینی شکل میگیرد که توسط برخی دختر در دین کمارزش خطاب میشود. درصورتیکه بهمراتب این موضوع بارها در کتبی مانند نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه و… نقض شده است. از امام هادی علیهالسلام روایت شده است که در نامهای از سوی یحیی بن زکریا چنین عنوان شد: همسرم باردار است. دعا کنید خداوند بخشنده و مهربان بر من پسری بدهد. امام در پاسخ به ایشان چنین نوشتند: ای یحیی، چهبسا که دختر از پسر بهتر است. میتواند زندگیات را پر از خوشی و برکت کند.
ضمن این که پیامبر عظیم الشان اسلام در این باره میفرمایند: دختران پشت پرده (باحجاب) همواره بهترین فرزندان هستند. هر کس که صاحب فرزند دختر باشد خداوند دختر را بهعنوان مانعی از آتش برایش میفرستد و هر که دو دختر دارند، خداوند بهواسطه آنها او را به بهشت میبرد و زندگیاش را سرشار از عطوفت میکند. همینطور اگر کسی سه دختر دارد و یا به همین تعداد خواهر دارد، خداوند جهاد و صدقه را از دین و گردن او برمیدارد.
لازم دیدیم وقتی در مورد جایگاه دختر در اسلام صحبت میکنیم اشارهای داشته باشیم به حدیثی که از پیامبر (ص) روایت شده است. ایشان در این حدیث فرمودهاند هر کس خرجی و مایحتاج سه دختر و یا خواهرش را تأمین کند، بهشت بر او واجب خواهد شد و او همواره از آتش دوزخ در امان میماند. در این مورد روایتی دیگر خاطرنشان میکند که هر کس سه دختر دارد بر او رنج، سختی، مشقت، تلخی و مشکلات زندگی آسان میگردد و شکیبایی و صبرش نیز در مراحل مختلف زندگی افزایش مییابد. از طرفی اینها در روز قیامت مانعی سرسخت برای او در جهت ورود به درب جهنم خواهند بود.
البته شرط تربیت صحیح فرزند دختر بار سنگینی است که بر دوش پدر و مادرها خواهد بود. جایگاه دختر در اسلام متأسفانه مدتی است که در برخی جوامع تحتالشعاع قرار گرفته است. خانوادههایی که حساسیت لازم را روی فرزند دختر خود ندارند، این مسئله میتواند تمامی روایتهایی که تاکنون به آنها اشاره کردیم را نقض کند، سبب روسیاهی، بدبختی، تلخی و همینطور ناعدالتی بر سرنوشت این خانوادهها شود.
حضرت فاطمه (س) ام الأئمه است؛ بله. جایگاهی که دین مبین اسلام برای این بانوی بزرگوار در نظر گرفته است. جایگاه دختر در اسلام از زمانی که پیامبر (ص) در سرزمین اعراب چشم به جهان گشودند مشخص گردید. در لغت حضرت فاطمه (س) را مادر ائمه میدانند و او را جایگاهی والا در بهشت نوید دادند. در این مورد یک کارشناس دینی چنین عنوان میکند: حضرت فاطمه زهرا (س) نزدیکترین شخص در زندگی به پیامبر (ص) بودند. همینطور ایشان فاطمه را بانوی دوعالم میدانستند و حضرت علی علیهالسلام نیز در این باره میفرمایند فاطمه همینالان با من زندگی میکند و پشتیبان من در این دنیا و آخرت میباشد.
در یکی دیگر از مباحث حجاب خورشید به مبحث جایگاه ویژه دختران در دین مبین اسلام و روایات در مورد آنها پرداختیم. مسئلهای که اهمیت دارد حفظ این جایگاه و توسعه افکار ائمه و معصومین در مورد خلقت دختر و تأثیر آن روی برکت و رشد زندگی است. قطعاً در خانوادهای که دختر دستکم گرفته شود، بدبختی و فلاکت سایه از زندگی برنمیچیند. در خانوادهای که دختر را کمتر از فرزند پسر بدانند، جهل رواج پیدا خواهد کرد و تبدیل به یک اصل متضاد در زندگی خواهد شد.
پسران و مردانی که خواهر دارند و یا صاحب فرزند دختر میشوند، در زندگی امیدوارتر، پویاتر و مثبتتر حرکت میکنند. در واقع بسیاری از آنها بهواسطه حس مثبتی که از حمایتهای خواهر، همسر و دختر خود میگیرند. میتوانند آسانتر در تلاطم تصمیم بگیرند و از کشتی مواج و طوفان زندگی عبور کنند و به سمت خوبیها، بهشت و جایگاه واقعی یک مرد در زندگی حرکت نمایند.
پیامبر اکرم (ص) هر روز دوازده برکت از رحمت الهی آسمانی ارزانی این خانواده شده و زیارت فرشتگان نیز همواره بر آن خانه پیوسته خواهد بود.
امام صادق (ص) می فرماید آن کس که سرپرستی دو دختر را بر عهده میگیرد این کار او را از عذاب جهنم و آتش سوزان دوزخ در امان نگه میدارد.
ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که به صورت تخصصی در حوزه های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج و تکنیکال) فعایت می کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزهها و در بخش تولید محتوا نویسنده های متخصص، به روز و با تجربهی ما همواره تلاش می کنند تا باکیفیت ترین و یونیک ترین محتوا ها را ارائه دهند.